HERNIA DE DISC SI TULBURARILE DIGESTIVE

Hernia de disc este o ruptura a invelisului fibros intervertebral si extruzia nucleului pulpos spre maduva spinarii sau spre radacinile nervoase spinale. Fragmentul de nucleu pulpos (hernie) poate comprima radacinile nervoase cu diferite manifestari clinice(sciatalgia,paralizii).Relatia organelor interne cu coloana este deosebit de stransa si interdependenta.

Cauza principala  al durerilor cronice de coloana,protruziilor discale si herniilor de disc sunt organele inflamate si tulburarile grave ale circulatiei abdominale.Aceasta cauza reprezinta 90% din mecanismul de aparitie a durerii de coloana si formare a herniilor de disc.Restul 10% din cazuri pot fi herniile aparute in urma unor traumatisme prin cadere de la inaltime si alte mecanisme. Eu doar repet ceea ce alti osteopati demult s-au pronuntat,ca aproximativ 90% din durerile de coloana sunt de origine viscerala (organe interne) si numai 10% sunt din alte cauze.

Mai frecvent intalnim situatia cand, datorita disfunctiilor ori bolilor organelor interne, este afectata secundar coloana vertebrala si articulatiile mari.

Cum se intampla? Digestia proasta conduce spre inflamatia intestinului subtire si gros,dar si altor organe in lant.Inflamatiile cronice a organelor interne sunt insotite de grave tulburarii circulatorii intestinale. Intestinele si organele interne mai grele se ancoreaza prin ligamente si muschi de coloana vertebrala lombara.Tulburarile circulatorii instalate se manifesta in timp prin contracturi musculare si ligamentare de-a lungul coloanei vertebrale.Contracturile musculare paravertebrale de lunga durata si dependente de perioada de inflamatie a organelor si viscerelor conduc spre compresia discului intervertebral cu toate consecintele aferente:dureri,parastezii,paralizii.

Pacientii sufera de dureri cronice lombare si cervicale a caror principala cauza sunt disfunctiile organelor interne.

O deosebita importanta in durerea membrelor inferioare il are plexul nervos lombar si inervatia din jurul intestinului. In radiculoalgii prezenta semnului clinic pseudo-Laseque ne confirma implicarea organelor interne in durerea membrului inferior.Palparea abdomenului scoate in evidenta o spasticitate a organelor si o durere insesizabila de pacient de cele mai multe ori. Numai o palpare atenta a abdomenului  si o interpretare corecta a celor gasite poate lamuri starea organelor interne.

Cand apar durerile abdominale si pacientii le simt permanent,poate fi prea tarziu.


2017-01-16


 

Hernia de disc lombara

                       

În 75% din cazurile de hernie, se herniază discurile de la ultimele 2 etaje, L4-L5 și L5-S1, responsabile pentru declanşarea sciaticii. La etajele de deasupra se produc mai rar hernii;aici mai degrabă se produce compresia radăcinilor nervului crural

(cruralgie) la nivel L2-L3şi L3-L4 sau compresia nervului femuro-cutanat, la nivel L1-L2 ( meralgie) .De precizat aici că măduva spinării se opreşte la nivelul T12-L1.

Procesul începe cu apariţia unor fisuri radiare în inelul fibros discal prin carefragmente de nucleu pulpos degenerat fac să bombeze cele câteva straturi de lamele fibroase rămase nefisurate; rezultatul este un disc protruzionat.

Procesul continuă şi, la un moment dat, toate lamele inelului fibros se fisurează; în acest moment un fragment de nucleu pulpos se poate exterioriza prin fisură producând hernie.Lucrurile pot merge mai departe, fragmentul exteriorizat pierzând legatura anatomică cu discul de origine (hernie discală cu fragment liber).

Acest fenomen se produce în mai multe forme: fie o simplă protruzie a discului dată de distensia inelului fibros şi a ligamentului , aceasta putând fi mediană sau laterală venind în contact cu elementele nervoase iritându-le, fie o exteriorizare completă a herniei,produsă la nivel sub-ligamentar sau traversând ligamentul (numită şi hernie discală liberă).

Dintre formele simptomatice , sciatica radiculară sau cruralgia, sunt mai des întâlnite. În majoritatea cazurilor, aceste hernii sunt legate de procesul de îmbătrânire al ţesuturilor, rareori sunt cauzate de traumatisme.

Discul intervertebral se poate hernia chiar şi în timpul efectuării unei mişcări greşite,ridicând greutăţi mari cu mecanică corporală incorectă, din cauza posturii incorecte la lucru sau în timpul activităţilor zilnice, casnice repetitive, care presupun aplecarea şi/sau ridicareade obiecte.În timpul activităţilor zilnice profesionale sau casnice, sunt folosite anumite grupe musculare care sunt antrenate, dar în detrimentul altora care se slăbesc şi astfel se creează un dezechilibru muscular.Stadiile herniei de disc:

- stadiul 1: iritarea rădăcinii, durerenpe traiectjradicular ;

- stadiul 2: compresia rădăcinii, durere şi parestezii pe traiect radicular cu modificări ale reflexelor osteotendinoase

- stadiul 3: paralizia rădăcinii, durere, parestezii, pareză/paralizie pe membrul inferior.

 

 2017-01-16


 


Hernia  hiatala (HH)

 

Cativa dintre pacientii care ne-au trecut pragul anul trecut, pe lânga afectiunea pentru care s-au prezentat la noi, aveau si alte boli asociate cum ar fi hernia hiatala , despre care vom vorbi în cele ce urmeaza.
Hernia hiatală (mediastinală) se resimte ca durere și disconfort în capul pieptului, mai ales dupa ce mâncăm.

HH apare cand țesuturile din interiorul abdomenului se exteriorizează printr-un orificiu al musculaturii peretelui abdominal spre cavitatea toracică.

Exista trei tipuri de hernie hiatală:

a) prin alunecare
b) para-esofagiană                                                                                                                                                                                                                                           c) mixtă.

 Tratament

Daca sunteti dignosticat cu hernie hiatală, cel mai bine ar fi sa mergeti la un osteopat.

El va rezolva cauza problemei si prin urmare,boala dispare ,simptomele la fel.
Daca optati doar pentru evitarea simptomatologiei neplăcute, disconfortului sau chiar agravarea acestei afecțiuni, trebuie să respectați câteva reguli:
1. încercați să slăbiți dacă sunteți supraponderal sau obez, simptomele fiind agravate de excesul ponderal.

2. evitați constipația, evitați fumatul și îmbolnăvirile respiratorii, hernia fiind agravată de tuse și constipație.

3. Reduceți cantitatea de grăsimi din alimentaţie, dulciurile, evitați alcoolul.

4. Excludeţi din alimentaţie condimentele, ciocolata, citricele, prăjelile şi băuturile carbo-gazoase.

5. Mâncați puțin și des, nu vă complaceți în mese abundente; de preferat sunt 5-6 mese/zi, reduse cantitativ, iar hrana trebuie mestecată îndelung.

6. Se interzic cinele copioase şi nu mergeți la culcare imediat după cină, ba chiar păstrați 1-2 ore de la ultima masă înainte de a vă culca.

7. Dormiţi pe una - două perne mari, pătrate, cu trunchiul si capul mai ridicat sau daca aveți un pat care vă permite, înclinați-l cu 15º faţă de planul orizontal. Evitaţi dormitul pe burtă sau complet pe spate.

8. Evitaţi îmbrăcămintea prea strânsă pe trup.

9. Evitaţi antiinflamatoarele nesteroidiene si steroidiene - aspirina, salicilaţii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) şi alte antireumatice, antitermice şi antalgice care pot produce iritatie, sângerare a sistemului digestiv.

10. Monitorizați-vă hemoglobina și nivelul fierului din sânge



 

Masajul si terapia cu ventuze

2014-01-18 20:28:19

       Aplicarea ventuzelor de sticla sau de cauciuc este o tehnica  mereu actuala, cu efecte benefice in dureri musculare, afectiuni  respiratorii si celulita.                                                                                                                Va  amintiti, desigur, de cutia cu ventuze a bunicii. Manuia micile borcanele cu usurinta, folosind flacara lumanarii, apoi le intorcea si le aseza pe spatele celui racit. Le tinea asa cateva minute. Dar, a doua zi, bolnavul se simtea mult mai bine. Raceala si junghiurile dispareau ca prin farmec.                                                                                                                                                                                                                                            Astazi, tehnica nu mai e atat de folosita  acasa, dar terapia cu ventuze a ajuns extrem de apreciata in medicina traditionala chineza si in cabinetele moderne de masaj.                                                                                        Se foloseste in tratarea bolilor respiratorii, a durerilor de spate, si a multor altor afectiuni.

Cum se procedeaza?

E simplu, dar, totusi, trebuie ceva experienta. Se tine lumanarea in dreptul gurii ventuzei (in cazul ventuzelor din sticla), flacara va arde consumand oxigenul, iar prin aplicarea ventuzei, la suprafata  pielii se produce un vid, vasele capilare se rup si sangele iese in afara, prin piele, producand pete de culori diferite. La inceput, petele sunt rosii sau albastru-verzui, apoi se coloreaza in galben. Pare a fi o metoda brutala, dar nu e deloc si, in niciun caz, nu e daunatoare. Se spune ca in vidul din interiorul ventuzelor, se acumuleaza si se descompune tot ce este rau in sange. Se produce un aflux al sangelui în zonele bolnave, grabind resorbtia toxinelor, vindecarea si disparitia simptomelor bolii.

Se pot aplica 16-20 de ventuze in acelasi timp. Bolnavul este culcat cu fata in jos, cu mainile de-a lungul corpului. Se frectioneaza usor pielea cateva minute si se unge cu un strat subtire de ulei pentru a fixa bine ventuzele. Acestea se tin 10-15 minute, apoi se scot, apasind usor pielea la marginea fiecarei ventuze, pentru ca aerul sa intre in interior. Dupa scoatere, pielea se frictioneaza cu alcool sanitar.                                                              Ventuzele se aplica pe spate, in zonele dureroase, dar niciodata in dreptul inimii sau al stomacului. Se mai pun in zona subclaviculara, pe fata anterioara si laterala a toracelui, pe spate, deasupra omoplatului si la baza toracelui.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Ventuzele  sunt interzise gravidelor, persoanelor cu boli dermatologice sau cu fragilitate vasculara, tulburare de coagulare si alcoolism.                                                                                                                                            Printre avantajele acestui tratament se enumera fortifierea sistemului nervos si imunitar, imbunatatirea microcirculatiei, ameliorarea tensiunii acumulate în muschi.


            

Ce mai trebuie sa stim despre terapia cu ventuze?

Ustensilele trebuie sa fie bine spalate si uscate, la fel si pielea pacientului. Dupa ce pielea se usuca, trebuie unsa cu crema sau ulei de floarea-soarelui.

Dupa ce se scot ventuzele, prin inclinarea lor, pielea se sterge cu un prosop uscat si pacientul e impachetat intr-un pled, deoarece va incepe sa transpire puternic. Ventuzele lasa pe piele usoare echimoze.                         Arata alarmant si sunt cu atat mai colorate cu cat afectiunea  tratata a fost mai grava, ele nu sunt dureroase si dispar în 3-7 zile.

Principiul terapiei cu ventuze e simplu: aducerea bolii din profunzime la suprafata, de unde poate fi mai usor eliminata de organism. Chiar daca in prezent, ventuzele se gasesc la multe magazine de specialitate, este mai bine ca terapia cu ventuze sa o aplice un specialist calificat, in baza unui diagnostic diferential si a unui plan de tratament bine determinat.

Ce ne spun semnele de sub ventuze?

Semne violet-închis: alimentare sanguine  insuficienta si circulatie redusa a sangelui, staze sanguine.

Semne violete cu pete: raceala se raspandeste, staza sanguina.

Semne mici de culoare violeta de intensitati diferite: stagnare circulatorie.

Semn rosu aprins: insuficienta  sanguina, temperatura, stare morbida.

Semn de culoare rosu inchis: hiperlipidemie, temperatura  vatamatoare.

Semn de culoare alb-cenusiu, rece la pipait: umezeala patogenica.

Pe partea interioara a ventuzei se formeaza picaturi de apa: aceasta  portiune a trupului a fost umeda.

Pe locul urmelor au aparut clabuci de apa, deci, in organism e umezeala  ridicata. Daca in clabuc e apa cu sange, aceasta indica existenta temperaturii, umezelii si toxinelor.

Daca pacientul are senzatia de febra, o caldura care se extinde si  apoi confort, senzatia este normala.

Daca pacientul simte o durere arzatoare, se simte bolnav, simte o senzatie de slabiciune, inseamna ca sunt probleme in locurile unde au fost aplicate ventuzele. In acest caz, le scoatem sau le mutam in alta zona.